Natuurtuin

Er zijn heel veel verschillende achtertuinen, iedereen heeft natuurlijk een andere smaak of stijl het moet vooral een plek zijn waar jij je prettig voelt en waar je graag wil zijn. Er worden gelukkig steeds meer groene tuinen aangelegd, of de bestaande tuin wordt voorzien van veel meer groen. Tegels eruit en groen erin is de laatste jaren heel erg populair en dat is maar goed ook. Wat ook een terugkerend onderwerp is, is de natuurtuin. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe maak je een natuurtuin? Hieronder vind je een aantal handige tips om van de achtertuin een natuurtuin te maken.

Wat betekent een natuurtuin

Een natuurtuin is eigenlijk een tuin waar de natuur centraal staat en veel variatie in beplanting te vinden is. Waar vogels vliegen, kikkers water hebben om voort te planten, alle insecten welkom zijn en vooral veel groen aanwezig is wat ook echt hoort op de plek waar je woont. Eigenlijk is een natuurtuin een stuk makkelijker te onderhouden omdat het minder ‘netjes’ hoeft te zijn, dit is namelijk ook de achterliggende gedachte van de natuurtuin. In alle seizoenen is het mooi, strak of weelderig, enkel groen of vol bloemen. Een natuurtuin is vooral heel goed voor de biodiversiteit.

Hoe maak je een natuurtuin

  • Zorg dat de planten en dieren centraal staan in de tuin.
  • Maak een natuurlijke vijver en zorg dat daar wat water doorheen stroomt.
  • Maak een insectenhotel waar beestjes zich kunnen voortplanten. Dit kan al een stapel stenen zijn of een hoop met bladeren.
  • Creëer een plek voor de composthoop. Naast het voordeel van je eigen biologische compost is het ook een plek waar veel dieren kunnen verblijven en schimmels zich kunnen ontwikkelen.
  • Kies voor veel verschillende soorten planten. Dit kunnen bomen, heesters en lage beplanting zijn.
  • Kies voor planten met verschillende bloeiperiodes zodat er van het vroege voorjaar tot de late herfst wat bloeit in de tuin. Dit geeft niet alleen een mooi uiterlijk aan de tuin maar insecten kunnen zo op ieder moment wat vinden.

Welke planten gebruik je hiervoor

Bekijk eens om je heen wat er allemaal groeit bij jou in de buurt, een tuin met de juiste beplanting is een tuin die is aangepast op de grondsoort en op de hoeveelheid zon in de tuin. Zo houd je rekening met de inheemse planten ook wel heemplanten genoemd. Leg een stuk in de tuin aan met deze heemplanten die bij jou in de buurt groeien. Zo draag je dus zeker bij aan een betere biodiversiteit in jouw buurt. Uiteraard is het geen probleem om dit te combineren met exotische planten, want ook deze planten nemen water op, zorgen voor verkoeling in de zomer en bieden een plekje aan voor de beestjes om hun nectar te halen.

Wat is een inheemse plant

Er wordt veel gesproken over inheemse planten of heemplanten, en dat je vooral de tuin vol moet zetten met deze planten. Maar wat is een heemplant en waar is het goed voor? Deze plant groeit van nature al in Nederland en specifiek op de plek waar jij woont. Veel van deze planten verdwijnen omdat men deze niet mooi of te gewoon vindt en plant er enkel exoten voor terug. Dit zijn planten uit verre landen die van oorsprong niet voorkomen in Nederland.

Het is belangrijk dat er voldoende inheemse bomen, heesters en vaste planten in en rondom de tuin groeien om de stand van de biodiversiteit op peil te houden. De beestjes die leven in Nederland zijn ook gekoppeld aan deze inheemse planten. Het is eigenlijk allemaal een grote cirkel. Als je een schakel weghaalt, de beplanting, valt het als een kaartenhuis in elkaar. Deze beestjes hebben we hard nodig, dit zijn weer voedselbronnen of bestuivers voor anderen in deze cirkel.

Heemplanten

Inheemse planten die veel voorkomen in Nederland:

BijenkorfjePrunella vulgaris
Kleine pimpernelPoterium
Wilde akeleiAquilegia vulgaris *
VingerhoedskruidDigitalis
Gele dovenetelLamium
DuizendbladAchillea millefolium
WatermuntMentha aquatica
SalviaSalvia pratensis veldsalie*
Wilde marjoleinOriganum vulgare
Ruig klokjeCampanula trachelium*
OoievaarsbekGeranium*
DuifkruidScabiosa*
KoninginnekruidEupatorium cannabinum*
WildemanskruidPulsatilla vulgaris
SmeerwortelSympythum officinale
Sint-janskruidHypericum perforatum
EreprijsVeronica longifolia*
Kruipend zenegroenAjuga reptans*
Geel walstroGalium verum
Grote kattenstaartLythrum salicaria

* Deze planten zitten in ons assortiment en verkopen wij van half maart tot en met mei.

in Blog
6 weetjes over biologische bloembollen