Asperges planten en verzorgen
Wie de planten in de kas zaait en dit bovendien tijdig doet (begin maart) beschikt in mei van hetzelfde jaar over plant materiaal dat buiten op een voorlopig wachtbed uitgeplant wordt. Na de winter kunnen deze planten dan onmiddellijk op hun definitieve groeiplaats, waar ze zo’n 15 jaar zullen blijven. Je staat ervan versteld hoe stevig deze planten na één jaar al zijn. Bij het rooien is het duidelijk dat de wortels van de planten al heel diep de grond in gegaan zijn en dat het verplanten zeker niet te vroeg komt.
Standplaats
De keuze van de grond is vooral bij witte asperges heel belangrijk. Groene asperges daarentegen zijn minder veeleisend. Doordat zij ondergronds geen witte stengels moeten vormen, is het ook niet nodig om ruggen te maken. Ze mogen minder diep geplant worden en aarde bermen zijn niet nodig. Op zwaardere grondsoorten teel je dan ook beter groene asperges. Kies ook een stukje grond met zo weinig mogelijk schaduw, dit bevordert de opwarming van de grond en vervroegt de oogst. De stevige stengels van het aspergeloof kunnen tijdens de zomer dienst doen als windscherm.
Het is ook logisch dat ze niet midden in de groentetuin zullen staan, maar eerder ergens aan de kant. Kijk dan ook uit welke zijde van de tuin je ze plaatst, want het hoge loof zorgt voor heel wat schaduw. Asperges vragen ruimte, zowel in de diepte (wortels), de hoogte (loof), als in de breedte (rijafstand). Zorg er ook voor dat je de asperges niet op een schaduwrijke plaats zet. Wit of groen, asperges zijn zonnekloppers, trouwens de voorjaars groei wordt bevorderd door een snel opwarmende grond.
Grondvoorbereiding
Beschik je over grond die van nature niet diep bewortelbaar is of die harde, moeilijk doorwortelbare lagen vertoont, dan kun je het jaar vooraf aan de planting het best al je voorbereidingen treffen. De levensduur van de aanplanting zal immers afhangen van de bewortelingsdiepte. We moeten streven naar een bewortelbare laag van 80 cm. Indien dit niet zo is, dan is, diepspitten, het jaar voor het planten, tot op 60-75 cm aangewezen vooraleer een asperge aanplanting te doen. Diepspitten betekent dat je spit met een brede en diepe voor, en dat je in deze voor de grond nog eens losmaakt met een spitvork. Dit gebeurt natuurlijk onder droge omstandigheden. Organische bemesting is bij de aanleg van aspergeteelt aan te raden. Gebruik hiervoor stalmest of compost. Doe dit op het moment van de diepe grondbewerking. Gebruik zeker 10 liter compost of stalmest per m². Na het diepspitten kan je nog een groenbemester geven. Zo is het uitgekozen stukje grond optimaal voorbereid op de planting van asperges het volgende voorjaar.
Het team van Natural Bulbs wenst je veel plezier en goede oogst van de Asperges.