Juiste omstandigheden van de tuin

Bloembollen kunnen eigenlijk op iedere grondsoort groeien, als het maar een bodem is die goed waterdoorlatend is. Daarom is het essentieel om ieder jaar wat compost op de bodem, waar de bloembollen zijn geplant, te strooien om zo het bodemleven aan het werk te zetten. Een gezonde bodem zorgt voor luchtigheid in de grond, zodat de wortels makkelijk water en voeding kunnen vinden. Ook zorgt de luchtige bodem ervoor dat er geen overtollig water blijft staan, waardoor de wortels van de bollen gaan schimmelen.

Zijn het droge weken geweest, dan is het slim om de potten met bollen of de bloembollen in de grond goed water te geven, maar geef ze ook niet te veel. Ze houden helemaal niet van natte voeten. Doe een testje met je vinger in de pot. Is de grond drijfnat, dan hoef je geen water te geven. Is de grond droog, dan moet je zeker water geven. Is de grond lichtvochtig, dan hoef je niks te geven. Heb jij de bloembollen in een pot groeien? Zorg er dan voor dat je een pot kiest met een gat onderin, zodat het overtollige water goed weg kan lopen.

De bloembollen zullen het mooiste bloeien op een plek met voldoende zonlicht. Heb je wat minder ruimte, dan kun je ervoor kiezen de voorjaarsbloeier op een plek te poten waar later in het seizoen een volle boom met bladeren staat. In het voorjaar is het blad natuurlijk nog niet te bekennen, dus kun je deze plek heel goed gebruiken voor de voorjaarsbloeiers.

Wil je dat bloembollen gaan verwilderen, want sommige bloembollen doen dat namelijk ondergronds vanzelf, zoals de krokus, dan is het belangrijkste dat je vooral niks doet aan de bodem. Je moet er wel voor zorgen dat het in balans is, dus dat het water goed weg kan en het bodemleven gezond is.