6 Tips om slakken op een vriendelijke manier te weren uit je tuin

Zes tips om slakken op een vriendelijke manier te weren uit je tuin

Voor tuinliefhebbers kunnen slakken hele vervelende beestjes zijn, zo klein en ongewerveld als ze zijn. Zeker in de grote getallen zoals ze elk jaar weer verschijnen en onze prachtige planten en bloemen aan weten te vreten. Maar hoe kan je voorkomen dat slakken je tuin kaalvreten op een natuurvriendelijke manier? Daarvoor hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Maak je tuin onvriendelijk voor slakken

Scherpe, droge voorwerpen kunnen de slakken kwetsen en ze zullen hier dan ook niet overheen willen kruipen. Met onderstaande materialen kun je dan ook gemakkelijk een barrière aanleggen rond de planten of de zaaibedden die je wil beschermen. Een paar voorbeelden die je kan gebruiken in jouw tuin: Schelpengrit, fijngemaakte eierschalen, rijnzand, kalk, zaagsel, gesteentemeel, hout-as, cacaodoppen, grind, dolomiet, zwavel, kiezelwierpoeder…

Mocht het passen bij jouw tuin en budget, slakken houden zeker niet van koper. Een paar mooie koperen ringen om de planten houden ze zeker op een afstand!
Of deze hermafrodiete beestjes wel houden van goud of zilver hebben wij nog niet getest!

2. Planten die slakken “vies” vinden

Er zijn een aantal planten die slakken op afstand kunnen houden door hun sterke geur. Een paar goede voorbeelden van afweerplanten zijn:

3. Trek de natuurlijk vijanden van slakken aan in je tuin of zet ze er zelf in

Bomen en struiken trekken vogels aan. Vooral lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen en merels houden wel van een slijmerige slakken snack. Heb je wat hoopjes of stapeltjes takken en bladeren in je tuin? Dat is weer fijn voor de egels, die op hun tijd zeker wel een slak lusten. Als je de mogelijkheid hebt, zorg voor goede omstandigheden voor kikkers of padden, want ook die hebben slakken als favoriet op hun dagelijks menu.

Je kan in winkels met tuinbouwproducten aaltjes (Phasmarhabditis) kopen. Deze zijn microscopisch klein en parasiteren de slakken. Een fles met 12 miljoen (!) aaltjes is goed voor ongeveer 40 m² tuin en ze sterven vanzelf af als de slakken zijn verdwenen.

4. De slakken vangen

Plaats wat dakpannen, grote bladeren zoals kool- of rabarberbladeren of een vochtig zeil in je tuin waar veel slakken zitten. ’s Ochtend trekken ze zich hieronder terug en kun je de slakken van de onderkant afplukken. Ben je meer een avondmens, dan kan je natuurlijk ook in de schemer of het donker met een zaklantaarn de slakken rapen.

5. Vallen plaatsen

Slakken zijn dol op de geur van gist. Graaf bekertjes in de aarde in zodat de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond. Vul de bekers voor de helft met gistrijk bier of water aangelengd met gistpoeder. Plaats met een beetje creativiteit een soort afdakje boven de beker, zodat het niet in kan regenen om verdunnen tegengaan. De slakken komen dan af op de geur van de gist, maar komen het bekertje niet meer uit.

Voor de wat mindere klussers onder ons, zijn er ook (decoratieve) slakkenvallen te koop in tuinwinkels.

6. Slakkenkorrels

Als je toch wilt kiezen voor slakkenkorrels, kies dan voor de korrels die biologisch afbreekbaar zijn. Dit is veiliger voor mens en dier en dus de tuin, maar gebruik de slakkenkorrels alsnog met mate! Strooi een gemiddelde van 10 korrels per m², in plaats van ze handenvol in het rond te strooien. Sterker nog, leg ze onder een dakpan (of zoiets) of stop ze in een botervlootje met een opening om ervoor te zorgen dat regen en andere dieren er niet bij kunnen. Net als de gist komen de slakken af op de geur.

Als je net zoals wij liefhebber bent van Dahlia's, dan weet je dat slakken vooral de jonge Dahlia's erg lekker vinden, maar de wat meer volgroeide minder. Een Dahlia is bij uitstek geschikt om "voor te trekken".
Kijk hier voor meer informatie over Dahlia's.

Begin vroeg genoeg met het bestrijden van de slakken. In april leggen de slakken hun eerste ± 400 eieren via kieren onder aardkluiten. Drie weken later komen de eitjes uit en twee maanden later zijn die op hun beurt volwassen. Als je vroeg genoeg begint, voorkom je een plaag later in het jaar.

Disclaimer: Niet alle slakken zijn schadelijk. De grootste tuinvraat is de Spaanse slak! En eigenlijk alle huisjesslakken veroorzaken nauwelijks schade. Nog beter, de beschermde wijngaardslakken eten de eitjes van de Spaanse slakken. De zwartgevlekte tijgerslak of grote aardslak jaagt er zelfs op!

Een natuurtuin