Dahlia plantinstructies

Dahlia's zijn dankbare planten: hoe beter ze verzorgd worden, des te meer zul je beloond worden met een voorspoedige groei en een uitbundige bloei. Verschillende grondsoorten, temperatuur, licht en voeding zijn allen van invloed. Door te experimenteren kan iedereen uitvinden wat de ideale verzorging is.

In huis voortrekken

Plant de knollen in een pot met gaten voor afwatering, een laag kleikorrels/oude potscherven onderin en een goede potgrond. Plaats de knol net onder de aarde, geef water en plaats op een lichte warme plek in huis, serre of kas. Laat de plant uitlopen en zet buiten na de laatste nachtvorst (half mei).

Plaats

Dahlia's groeien in elke grondsoort. Belangrijk is, dat de bodem voedzaam, goed doorlatend maar niet te droog is. Geef dahlia's altijd een plekje waar ze veel licht hebben, ze kunnen de gehele dag de zon verdragen. In tuinen die erg warm en beschut zijn is enkele uren schaduw per dag niet erg. Te veel schaduw geeft een te hoge, slappe groei van de plant. Er zullen zich ook minder bloemen ontwikkelen.

Water

Geef dahlia's altijd voldoende water, de grond dient altijd vochtig te zijn. Vooral de hogere soorten kunnen als ze goed ontwikkeld zijn via het vele blad heel wat water verdampen op warme dagen. Te weinig water veroorzaakt een trage groei, weinig bloemen en geelverkleuring van het blad.

Planten

Plant de dahliaknollen, met het steeltje van de knol naar boven, buiten vanaf half mei zo'n 2 cm diep en 50-80 cm uit elkaar en geef water. 

Veel bloemen?

Je kunt de plant laten zoals die groeit. Echter een paar tips voor meer bloemen:
1) Na het planten begint de dahlia te groeien. Zodra je een flinke uitloper hebt, kun je deze licht snoeien tot minimaal de hoogte van 2-3 vertakkingen. De plant zal vervolgens verder gaan vertakken en daardoor voller en breder worden.
2) Tijdens de bloei uitgebloeide knoppen verwijderen stimuleert de plant om door te bloeien tot aan de eerste vorst in het najaar.

De grootste bloem telen?

Wil je liever de grootste bloem kweken in plaats van veel bloemen per plant, dan kun je de dahlia 'dieven'. Wat is dieven?
Bij het dieven worden de dieven die groeien aan de plant verwijderd.
Dieven zijn alle uitgelopen okselknoppen.
Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad.
Zo'n knop ontwikkelt zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.
De dieven worden met de hand uitgebroken door de dief tussen de duim en wijsvinger te nemen en hem zover naar links of rechts te buigen dat hij afscheurt.

Dahlia's als snijbloem

Dahlia's snijd je niet midden op de dag. Het beste tijdstip is in de ochtend, 's avonds kan ook. Zet ze direct in diep water. Het toevoegen van een bloemenvoeding doet de bloemen goed uitkomen en verlengt de houdbaarheid doordat deze middelen ook een stof bevatten die het water in de vaas schoon houdt.

Ongewenste bezoekers

Zoals alle planten kunnen ook dahlia's bezocht worden door insecten zoals luizen, rupsen, slakken, trips en oorwurm. Inspecteer de planten regelmatig en bestrijd indien nodig met een daartoe geschikt ecologisch middel. Er zijn diverse goede milieuvriendelijke middelen verkrijgbaar, dus grijp svp niet naar pesticiden.

Dahlia's zijn dankbare planten: hoe beter ze verzorgd worden, des te meer zul je beloond worden met een voorspoedige groei en een uitbundige bloei. Verschillende grondsoorten, temperatuur, licht en voeding zijn allen van invloed. Door te experimenteren kan iedereen uitvinden wat de ideale verzorging is.

Het team van Natural Bulbs wenst je veel plezier van jouw Dahlia's.


Bekijk hier een aantal van onze dahlia's

of klik hier voor alle dahlia's