Bodem verbeteren in je tuin
Liggen bepaalde stukken in de tuin er kaal bij na de bloei van de bollen, dan is het de juiste tijd om de grond te verbeteren. Er zijn heel veel manieren om de bodem te verbeteren, maar onze voorkeur gaat naar het zaaien van 1-jarige planten of het afdekken van de bodem met een organisch materiaal. Na het verbeteren van de grond, waardoor de bodemkwaliteit flink verbetert, zullen planten veel mooier bloeien, zijn ze minder gevoelig voor ziektes en help je de insecten in de bodem ook een handje.
Wanneer verbeter je de bodem?
Het verbeteren van de grond kan gedurende meerdere periodes in het jaar; bijvoorbeeld zo net na het voorjaar als de eerste bloembollen uitgebloeid zijn, maar ook in het najaar en de winter. De bloembollen en eenjarige planten zijn er dan net uitgehaald of de meerjarige beplanting is afgestorven en hangt er heel zielig bij om in het voorjaar weer helemaal op te komen en fris en fleurig het nieuwe seizoen in te gaan. Dit is heel goed, dus laat dit ook lekker gebeuren en ruim het niet op. Heel veel insecten kunnen hier hun larven en poppen in laten overwinteren. Ook halen veel vogels voedingsstoffen uit de zaden van de uitgebloeide bloemen, want hier zitten veel vetten in waar ze lekker de winter mee door kunnen. Wat je wel kunt doen in deze tijd is de grond verbeteren en dit kan op een aantal manieren.
Hoe verbeter je de bodem
Nadat de eerste bloembollen klaar zijn rond de maand april en je op deze plek niks anders in gedachte had, is het super zonde als de grond bloot ligt en er niks mee gebeurt. Bedek deze grond en zorg dat het nooit braak ligt. Je zult merken dat met braakliggende grond het bodemleven veel minder actief is, waardoor de grond ook minder voedzaam is voor de eventuele volgende lading bloembollen.
1. Bodemverbeteraar zaaien
Zelf zou ik ervoor zorgen dat de bloembollen geplant worden tussen vaste beplanting, waar het loof ook mooi af kan sterven.
Dan hoef je na het planten bijna niks meer te doen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je de kale stukken het beste inzaaien met bodemverbeteraars, denk dan aan;
- Blauwe lupine
- Boekweit
- Gele mosterd
- Phacelia
- Winterrogge
Deze bodemverbeteraars zorgen ervoor dat de grond voedzamer wordt. Zo zorgen ze met name voor een betere bodemstructuur van de grond, waar jij later weer andere planten of bollen op kunt laten groeien.
2. Mulchen
Mocht je niet willen zaaien omdat er snel andere beplanting op de plek uitgeplant gaat worden, raden wij aan om sowieso de bodem te bedekken met een mulch-laag. Mulchen is het bedekken van de bodem en dit doe je met een organisch materiaal, denk hierbij aan;
- Dorre bladeren
- Compost
- Grasmaaisel
- Houtsnippers
- Cacaodoppen
- Stro
Dit doe je in het voorjaar op braakliggende stukken grond en in de winter tussen de afgestorven planten. Hierdoor bescherm je de bodem tegen uitdroging en help je het bodemleven op gang te houden.
Uiteindelijk verbetert de grond ook, maar dat gebeurt dan niet door de bodemverbeteraar, het plantje, maar juist op een andere manier. Door de mulch wordt de bodem daaronder aan het werk gezet. Het bodemleven komt op gang en dat zorgt voor een betere structuur.
Hierdoor zullen de plantjes of bollen die dat jaar erna erop groeien meer vrije ruimte hebben en zal ook het overtollige water beter weg kunnen lopen. De beestjes in de bodem zorgen er namelijk voor dat de grond losser en luchtiger wordt. Het zijn allemaal goede punten en je hoeft er ook helemaal niks aan te doen.
Voordelen van het afdekken van de bodem
Door de bodem in te zaaien, zorg je ervoor dat er meer CO2 wordt opgeslagen, waardoor je op die manier helpt aan het vergroenen van de aarde en zo ook het klimaatprobleem helpt verkleinen.
Er zullen geen dieren uit de buurt meer langskomen om deze grond te gebruiken als toilet.