Bijen en hommels

Bijen en hommels

We kunnen niet zonder de bij en de hommel! Deze beestjes zorgen namelijk voor de bestuiving van ons voedsel. Daarnaast neemt de populatie insecten de laatste jaren flink af en ook daarom is het maar al te belangrijk dat er te allen tijde stuifmeel- en nectarbronnen te vinden zijn in jouw tuin of op je balkon.

De bijen en hommels overwinteren en hebben heel vroeg in het voorjaar al nectar en stuifmeel nodig om aan te sterken en zich klaar te maken voor het seizoen. Dit kunnen ze dan enkel vinden bij de vroegbloeiende bloembollen. De bloembollen plant je in het najaar. Dit doe je in de periode van september tot november, zodat jij er in het voorjaar van kunt genieten.
Plant de bol 2x zo diep als hij hoog is en zorg ervoor dat je hem in het plantgaatje zet met de punt omhoog of graaf een groter vlak af en strooi de bollen en dek met aarde af.

De hommels en bijen kunnen in het voorjaar veel nectar en stuifmeel halen uit bijvoorbeeld krokussen, blauwe druifjes, sneeuwroem, sterhyacinten en wildtulpjes. Aangezien er in het vroege voorjaar nog weinig andere bloeiende, vaste of eenjarige planten te vinden zijn, kun je deze beestjes tot die tijd een heerlijke portie voedsel aanbieden. De hyacinten, tulpen, camassia en allium volgen in de maanden hierna. Het is dus slim om vroegbloeiende bollen onder en tussen vaste planten te zetten, want de planten komen toch pas later.

Ook de zomer moeten we de beestjes niet vergeten natuurlijk. In deze periode willen we de bijen, hommels en vlinders een heerlijke voedselbron aanbieden. Kies dan voor de zomerbloeiende bloembollen die veel stuifmeel aanmaken, zoals de kleurige dahlia, lelies, oxalis, gladiolen en liatris. Al deze bollen zijn goed te combineren met elkaar, maar staan ook goed tussen de vaste planten. Deze in de zomer bloeiende bloembollen poot je na de vorstperiode (ijsheiligen). Sommige van deze bloemen dragen dan tot eind oktober nog bloemen. Dit is echt een feestje kan ik je vertellen.

De cyclus van de tuin