Een fruittuin aanleggen

Handige tips van onze kweker. Door de tuin wandelen en onderweg snoepen van heerlijke bessen, frambozen en aardbeien. Een fruittuin aanleggen levert een wel heel smakelijke oost op. Wij leggen graag uit waar je begint.

De beste tijd

De beste periode om de fruitstruiken te planten is de herfst, dan hebben ze de kans om al voor de winter goed te wortelen. Maar de meeste mensen tuinieren liever met goed weer. En met een beetje extra zorg is het geen probleem om in het voorjaar een mooie kleinfruit collectie te beginnen. Het heeft zelfs voordelen: door de hogere temperatuur groeien de planten sneller. Of je in de herfst of in het voorjaar plant, van de rode en witte bessen moet je het eerste jaar geen oogst verwachten. Sommige andere bessen geven al wel vanaf het eerste jaar oogst, maar pas vanaf het tweede jaar zal de opbrengst echt goed zijn. De ideale planttijd in het voorjaar verschilt per grondsoort. Op redelijk droge zandgrond moeten de struiken voor mei in de grond staan. Bij natte kleigrond is dat anders: zet daar uw bessenstruiken niet eerder dan mei-juni. Je moet bij droog weer op beide grondsoorten sproeien. Verwen de struiken echter niet te veel. Sproei niet iedere avond een beetje, maar geef een-, hooguit tweemaal per week flink water.

Een goede plek

Een fruittuin ligt altijd in de zon. Hij kan daarom vaak mooi gecombineerd worden met de moestuin, waarvoor hetzelfde geldt. Hier kun je de fruitstruiken als haag aanplanten, of op rijen tussen de groente plaatsen. Een combinatie met een bongerd kan ook, hier valt normaal gesproken ook voldoende zonlicht. Maar een deel van de tuin speciaal inrichten voor fruit heeft ook voordelen. Op die manier kun je in het bessenseizoen zonder al te veel moeite je struiken in één keer afdekken met netten. Kies bij het selecteren van een plek voor de fruittuin in ieder geval een stuk waar minimaal de helft van de tijd dat het licht is, het zonlicht op valt. Bij voorkeur de middag- en avondzon, alleen ochtendzon is te weinig. Ga hierbij vooral uit van de positie van de zon in de zomer en de herfst. De zon is namelijk belangrijk voor de smaak van de vruchten, het zonlicht stimuleert de ontwikkeling van suikers. Maar het is ook belangrijk voor de vorming van de knoppen en die vindt al in het najaar plaats. Vooral dan moeten de planten volop licht vangen.

Soorten kiezen

Begin met soorten die de beste kans op succes geven en breidt de tuin pas later uit met ‘moeilijkere’ soorten als gojibes en cranberry. Een selectie van rode en witte bessen, eventueel aangevuld met zwarte bessen voor de liefhebber, bieden al veel lekkers in de zomer. Vul de tuin verder aan met blauwe bessen, die vrijwel altijd succes geven. Frambozen zijn altijd lekker en voor de particuliere tuinier is herfstframboos de beste keus. Die zijn wat later te oogsten, waardoor je het bietenseizoen kunt verlengen.

Daarnaast heeft de gewone framboos vaak last van wormen, herfstframbozen hebben hier geen last van. Bij het kiezen van de struiken moet goed nagedacht worden over het doel van de fruittuin. Wil je lekker snoepen uit eigen tuin, plant dan zo veel mogelijk verschillende soorten. Daarmee verleng je het seizoen en kun je zo lang mogelijk van de opbrengst genieten. Kies bijvoorbeeld een kruisbes die vroeg draagt en een die laat draagt, dan kun je weken oogsten.

Als je jam wilt maken met je fruitopbrengst, dan kun je beter juist wel meerdere struiken van één soort zetten. Je hebt dan voldoende oogst om direct na het plukken de bessen te verwerken.” Een laatste tip van de kweker is om niet per se te kiezen voor bekende soorten. “Kies altijd fruit dat goed in je tuin past. Koop geen willekeurige fruit boom of -struik bij het tuincentrum van een soort die je uit de supermarkt kent. Vaak doen commerciële soorten het veel minder goed in particuliere tuinen. Deze soorten gedijen vaak alleen met een streng spuitbeleid en in eigen tuin is het juist zo lekker om te genieten van gifvrij fruit. Veel oude soorten zijn beter bestand tegen ziektes en zullen een veel betere oogst opleveren.