De cyclus van de tuin
Om een mooie bloementuin aan te leggen is het belangrijk dat je weet dat je tuin ieder jaar verandert, maar er gebeurt ook vaak hetzelfde. Dit noemen we ook wel een cyclus of je tuinkalender, maar hoe werkt dat eigenlijk en waar merk je dat aan? Dit zijn de fases die ieder jaar weer terugkomen; het verbeteren van de bodem, de bloeiperiode van de bollen en vaste planten, het effect van zon en schaduw op de tuin en het rekening houden met de gewaswisseling.
Een bloementuin het hele jaar door?
De verandering in de tuin maakt de natuur zo leuk! Geef de bloementuin ruimte om te groeien en te veranderen. Laat sommige stukken in de tuin lekker met rust en doe er niks aan, zodat de natuur zijn gang kan gaan. Het rondje dat eigenlijk wordt afgespeeld, is de cyclus in de tuin.
Eigenlijk doet de tuin wat hij wil en heb je er niet veel controle over. Ondanks dat het gewoon doet wat hij wil, komen de bollen ieder jaar wel rond dezelfde tijd weer naar boven. In het voorjaar zie je de eerste groene sprietjes opkomen. Hierna zullen de eerste bloemen volgen. De bloemen maken zaden, de plant of bloem sterft af en het jaar erna gebeurt weer precies hetzelfde. Dit is echt heel mooi!
De natuur gewoon zijn werk laten doen is natuurlijk fantastisch, maar op sommige vlakken kun je wel een beetje helpen en de tuin net wat extra aandacht geven.
Wat is een goede bodem?
Wil je meerdere jaren van je bloembollen genieten, plant ze dan op voedzame, goed doorlatende, maar niet te droge grond. Heb je bloembollen onder een boom gepoot, houd de grond dan net wat meer in de gaten. Bomen kunnen enorm veel water opnemen, waardoor de grond eromheen erg droog kan worden. In dat geval graag extra water geven. Het is handig om te weten dat bloembollen niet van te natte grond houden. Hierdoor gaan ze schimmelen en zullen ze uiteindelijk niet meer opkomen.
Heb je hele vochtige grond, waaronder kleigrond, dan is het verstandig de waterhuishouding te verbeteren.
- Dit kan je doen door er grof zand doorheen te werken zodat het losser wordt.
- Werk compost door de bodem heen. Compost zorgt ervoor dat vaste grond, zoals leem- en kleigrond, beter water en lucht doorlaten. Compost geeft zo een goede structuur aan de grond en stimuleert tegelijk het bodemleven. En dat wil je natuurlijk.
Blijft er te veel water staan, dan kunnen de wortels in de bodem gaan rotten, waardoor de bol niet zal gaan bloeien. Het is even een werkje om de bodem weer helemaal in evenwicht te krijgen, maar je zorgt voor een betere balans, waardoor ook andere beplanting dan beter zal kunnen groeien in de tuin.
Is jouw voorkeur om ieder jaar van andere bollen te kunnen genieten en dus de bollen niet lekker te laten zitten, dan zijn de bollen veel minder kieskeurig qua grondsoort waarin ze groeien. Als je een goede kwaliteit bol koopt, heeft hij alle voorraden al in de bol zitten om dat komende seizoen mooi te kunnen bloeien.
Effect van zon of schaduw?
Voor de bloei van veel bloembollen, zoals de tulpen en narcissen, maakt het niet zo veel uit of ze in de zon of schaduw staan. Dit is dus ideaal als je net een tuin hebt en nog niet helemaal weet hoe de zon zal gaan draaien in de tuin. Je zult merken dat de bloembollen die in de zon staan veel vroeger zullen bloeien, maar ook sneller uitgebloeid zijn. Dat is ook logisch eigenlijk.
Sommige intense kleuren hebben de neiging om wat fletser van kleur te worden als ze de hele dag in de volle zon staan, dus ze kunnen er dan net wat anders uit gaan zien dan op het plaatje. Er zijn ook soorten die in het bloeiseizoen juist veel feller van kleur worden. Zo zie je maar dat de zon ook veel invloed kan hebben op de bloei.
Wil je na de aanschaf van de bloembollen het jaar erna weer genieten en niet het jaar erna weer nieuwe moeten poten, dan moet je wel op de hoeveelheid zonlicht letten. Daarom is het echt slim om ze uit te planten op de plek waar ze worden aangeraden. Bij de gekozen bloembol op deze website vind je de beste standplaats.
De bollen hebben na de bloei namelijk licht nodig om reservevoedsel op te bouwen voor het jaar erop. Dat doen ze door middel van de opname van zonlicht via de bladeren die er dan nog aan zitten. Daarom moet je het blad na de bloei ook nog lekker laten zitten. Is het blad verbleekt en dor geworden, dan mag je het eventueel wegknippen, maar dat hoeft niet.
Bloeiperiode verspreiden
Hoe eerder bloembollen bloeien, hoe eerder ze ook uitgebloeid zijn en klaar zijn voor dat seizoen. Denk dan aan de sneeuwklok, krokus of de botanische tulpen. Deze bollen kun je dus makkelijk onder een boom plaatsen, omdat deze bomen in het voorjaar nog helemaal geen blad hebben. Of plaats ze op de plekken waar half mei de vaste planten weer opkomen. Zo is er weinig kale grond en benut je de bodem en dus de tuin optimaal qua ruimte.
Zorg voor afwisseling van bollen
Misschien heb je hier wel eens over gehoord, maar misschien ben je hier nog niet helemaal bekend mee; gewaswisseling. Het kan voorkomen dat als je meerdere jaren achter elkaar dezelfde soorten bollen op een plek hebt staan er een bodemziekte ontstaat. Als die ziekte er eenmaal in zit, kom je er ook niet zo snel meer vanaf. Misschien vind je dit eng en durf je het nu helemaal niet meer aan. Maak je niet druk, want er kan eigenlijk weinig misgaan als je ze maar niet op exact dezelfde plek zet. Haal je de bloembollen uit de grond nadat ze zijn uitgebloeid, zet dan even een stokje op de plek waar ze stonden.
Conclusie: Zorg voor afwisseling, dus zet narcissen op de plaats waar tulpen stonden en vice versa. Daarmee voorkom je schimmel- en andere bodemziektes.
Bodem bedekken en verbeteren
Zorg dat je tussen de bloeiperiodes van de bloembollen door de kale plekken grond in de tuin afdekt. In de blog over de bodem verbeteren vind je hier meer over. Het voordeel van de grond afdekken is dat het bodemleven meer op gang komt en meteen bijdraagt aan een luchtigere bodem waar de bloembollen beter in zullen groeien en dus ook bloeien.
En nóg veiliger is het als je regelmatig een goede, liefst biologische, compost op je tuin aanbrengt. Daarmee verbeter je de gezondheid en weerstand van je grond.